Erics favoriete pompoenrecept
Met veel liefde en enthousiasme vrijwillig ik bij BuurtBuik Amsterdam Oost. Iedere week race ik de buurt door om overgebleven voedsel op te halen bij onze leveranciers. En als er één groente is die wij het hele jaar door krijgen, dan is dat: pompoen! Geroosterd uit de oven, pureren tot soep, hartig, zout of zoet? Pompoen is een heerlijke, veelzijdige groente. We maken er iedere keer weer iets verrassends lekkers van. Graag deel ik met jullie mijn favoriete recept van deze super voedzame oranje groenteknaller. Komt-ie.
Recept
Wat heb je nodig?
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pompoen
- 2 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 krop botersla
- 75 gram rozijnen
- 1-2 tl ras el hanout
- Zout
- Peper
- 1 el verse kurkuma
- Verse peterselie
- Olijfolie
- Azijn
- 75 gram zilvervliesrijst per persoon
Materialen:
- Oven
- Ovenschaal
- Bakpapier
- Plastic folie
- Grillpan
- Koekenpan
- Slakom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de paprika’s onder koud stromend water en wrijf ze in met olijfolie.
- Snij de pompoen in blokjes. Laat de schil er lekker aan. Onder de schil zitten namelijk de meeste vitamines en het scheelt een hoop gedoe.
- Doe de pompoenblokjes in een kom en giet hierover de olijfolie, ras el hanout, zout en peper.
- Leg op de bakplaat een vel bakpapier en verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat.
- Doe de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 35-45 minuten.
- Leg de paprika’s op het ovenrooster en plaats het rooster boven de bakplaat met de pompoenstukjes.
- Haal de pompoen uit de oven als het zacht is (de schil ook).
- Haal de paprika’s uit de oven als de schil zwart is. Leg ze in een schaal en dek de schaal met plastic folie af. Laat de paprika’s 15 minuten rusten.
In de tussentijd:
- Laat de rozijnen 15 minuten wellen in lauwwarm water.
- Kook de zilvervliesrijst.
- Snij de ui en knoflook en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie.
- Voeg de ui, knoflook en kurkuma toe aan de pompoenblokjes.
- Snij de aubergine in plakjes en gril deze in de pan met wat olijfolie.
- Nadat de paprika’s 15 minuten hebben gerust haal ze dan één voor één uit de schaal, verwijder het steeltje en de zaadlijsten en voeg ze toe aan de pompoen.
- Giet de rozijnen af en voeg ze toe aan het groentemengsel.
- Maak de botersla licht aan met olie, azijn en wat vers gesneden peterselie
- Je bent klaar. Serveren maar!
Variatietip:
Oja, mocht je het lekker vinden kun je een beetje kokosmelk toevoegen aan het mengsel van paprika en pompoen. Maakt het wat romiger. Heerlijk!