Eva’s Libanese groene bloemkoolcouscous met citroen

Mijn naam is Eva en sinds september maak ik deel uit van het vierkoppige bestuur van de nieuwe BuurtBuik locatie die aanstaande maart opent in Amsterdam Zuid! Ik geef jullie graag een kleine preview – een teaser – van wat wij onder meer in Zuid willen neerzetten. Smaakvol en gezond eten vinden wij heel belangrijk. Daarom deel ik graag dit simpele, lekkere en voedzame recept met jullie. Wil je ons meehelpen van overvloedig voedsel gezonde gerechten te maken? Support dan onze crowdfunding! Deze loopt tot 15 februari.

Koken uit de keukenkast

Een heel goede manier waarop ik thuis voedselverspilling tegen ga, is de producten die ik nog in mijn koelkast heb liggen het recept te laten bepalen. Ik had nog bloemkool in de koelkast, een blik met linzen en een zak walnoten in de kast staan en met die kennis bladerde ik door een kookboek heen. Dit geweldige kookboek heb ik van BuurtBuik gekregen en heet Onder de Mediterrane zon, door Nadia Zerouali en Merijn Tol. Mijn oog viel op een Libanees-Syrisch recept voor een bloemkoolcouscous met groene kruiden. Een recept, volgens het kookboek, dat is geboren vanwege een gebrek aan andere ingrediënten (een beetje zoals in mijn keuken dus) en vanwege de simpele smaken kan het naar ieders voorkeur worden ‘getwist’. Het enige dat ik nog in huis hoefde te halen was een citroen en wat munt en ik was dus ook lekker goedkoop uit.

Recept

Het recept hieronder is een op mijn eigen voorraad en smaak aangepaste variant op het originele recept– 4 tot 6 personen

Wat heb je nodig?

1 grote bloemkool
1 bosje munt
1 citroen
75g walnoten en pecannoten
Een blik linzen (optioneel)
olijfolie
zout

Zo maak je het
  • Snijd de bloemkool in vier stukken. Zorg dat je een grote schaal hebt en rasp de stukken bloemkool tot een fijne ‘couscous’.
  • Breek of snijd de muntblaadjes in kleine stukjes.
  • Rasp de schil van de citroen en pers deze (met een vork) uit.
  • Meng de munt, de citroenrasp en citroensap door de bloemkoolcouscous.
  • Voeg voor extra smaak zout en olijfolie toe. Meng vlak voor het serveren de walnoten erdoor.

Zoals je misschien is opgevallen: de bloemkool neemt in deze maaltijd de plaats in van echte couscous. Zo krijg je extra vezels en vitamines binnen. Het originele recept is een beetje aangepast. Omdat ik geen pijnboompitten had liggen, heb ik walnoten gebruik. En, omdat ik geen sinaasappel had heb ik er alleen citroensap toegevoegd. Verder had ik geen zin om de noten te roosteren, dus heb ze er ‘rauw’ in gedaan. Ook zijn smaken verschillend. Ik vind munt lekkerder dan peterselie en vanwege mijn voorliefde voor (voorgekookte) linzen heb ik deze er aan toegevoegd. Het leuke van een recept: je kan het als inspiratie gebruiken.

Welke restjes heb jij nog in de koelkast liggen? Daag jezelf uit om met de groenten die je al hebt liggen een maaltijd te maken. Het zal je verbazen hoeveel recepten je kunt verzinnen met een paar vergeten groenten! Zo kun je thuis én minder voedsel verspillen én lekker gezond eten. Of haal een keer groenten in huis waar je nooit mee hebt gekookt! Wie weet ontdek je jouw nieuwe lievelingsgerecht.

Eet smakelijk!

Published On: 6 januari 2021Categories: Amsterdam Oud-Zuid, Recepten

Deel dit bericht