Audrey’s hartverwarmende Italiaanse Ribolitta

Kun je op deze koude en onrustige dagen best een oppepper gebruiken? Chef en vrijwilliger Audrey van locatie Amsterdam West deelde het recept voor Italiaanse Ribolitta (witte bonensoep) en wij zijn fan! Gezond, superlekker en makkelijk te variëren met ingrediënten die je nog in huis hebt. Onze Anouk maakte de hartverwarmende soep en deelt daarbij ook wat verspillingsvrije tips. Buon appetito!

Verspillingsvrije tips

  • Bewaar korstjes Parmezaanse kaas in de vriezer en laat deze meekoken in soepen en sauzen voor extra smaak.
  • Vries groenteschillen en restjes (zoals wortel, ui en prei) en kruiden in en trek er een groentebouillon van als je genoeg hebt verzameld.
  • Oud brood over? Maak er croutons van.

Recept

Wat heb je nodig?
  • ¼ oud brood
  • 80 ml olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 tomaten
  • 2 takjes rozemarijn of tijm
  • laurierblad (optioneel)
  • korst van een stuk Parmezaanse kaas (optioneel)
  • 1 blik cannellini of witte bonen (400 gram)
  • 200 gram boerenkool / cavolo nero
  • 1,5 l water
  • zout en peper
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  2. Snijd het brood in grote blokken. Meng met de helft van de olijfolie, voeg wat zout toe en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Rooster 6-10 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en zet apart.
  4. Snipper de ui en knoflook, schil de wortels, snijd de wortels bleekselderij en tomaten in blokjes. Hak de kruiden fijn.
  5. Zet een soeppan op het vuur en verhit een grote soeppan met de resterende olie op middelhoog vuur.
  6. Voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak 5-8 minuten tot ze gaar zijn.
  7. Voeg de tomaten, bonen en rozemarijn toe en giet er 1,5 l water bij. Breng aan de kook en draai het vuur laag.
  8. Laat de soep circa 20 minuten zachtjes sudderen.
  9. Voeg de boerenkool of cavolo nero toe en laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  10. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Schep de soep in kommen en garneer elke kom met wat croutons

Eet smakelijk! Buon appetito!

Published On: 29 januari 2021Categories: Amsterdam West, Kijkvoer, Recepten

Deel dit bericht