Interview met Eric Corton, fanatieke vrijwilliger én ambassadeur bij BuurtBuik

Sinds oktober 2019 is BuurtBuik een fanatiekeling van een vrijwilliger en ambassadeur rijker! Hij is een getalenteerde duizendpoot die naast muzikant, presentator, schrijver en acteur ook nog eens heerlijk kan koken, bruist van energie en bovenal een warm hart draagt voor de mensen om hem heen. Ik heb het over niemand minder dan: Eric Corton! Iedere maandag is hij in de weer voor BuurtBuik Amsterdam Oost om maaltijden te maken voor zijn buurtbewoners. We spraken hem vandaag in de Elthetokerk: de BuurtBuik-locatie van Amsterdam Oost.

Via Instagram kan iedereen genieten van je verspillingsvrije creaties. Ben je veel bezig met duurzamer en verspillingsvrij leven? Zo ja, hoe dan?

“Inmiddels ben ik al een aantal jaren bezig met duurzaamheid en verspillingsvrij koken, zowel thuis als bij BuurtBuik. Er is ook een hele periode in mijn leven geweest dat ik hier totaal niet mee bezig was. Wel met afval scheiden, maar niet de stappen die ik nu zet. Nu doe ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk op de fiets, gooi ik niet zomaar eten weg en douch ik niet langer dan een paar minuten. Lang douchen vind ik nu echt nergens op slaan. Tenzij je bevroren bent! Maar goed, dat gebeurt niet meer zo vaak.”

Eric Corton & Samuel Levie bij BuurtBuik

Wie inspireert jou op het gebied van verspillingsvrij koken?

“Ja, dat is de koningin van het voedselverspillingsvrij koken: Nel Schellekens! Zij is echt krankzinnig goed. Ik hoste ooit via Food Cabinet een verspillingsvrij-diner en Nel kookte daar voor veertig mensen. Ze kwam op locatie aan in een busje vol met producten. Ze kookte waanzinnig, ging daarna weer weg en er was werkelijk niets over. De vuilnisbakken, het busje en de keuken waren leeg! Alles werd gebruikt. Het was ongelofelijk inspirerend om te zien. Echt on fire die vrouw.”

Hoe ben je bij BuurtBuik gekomen?

“Na het zien van de kookkunsten van Nel Schellekens ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in verspillingsvrij koken. Via Instagram struikelde ik toen opeens over deze toestand [zwaait lachend om zich heen]. Ik zag iets langskomen van BuurtBuik en ik dacht: ‘BuurtBuik? Wat een rare naam.’ Al snel kwam ik erachter dat jullie koken met voedsel wat anders in de prullenbak wordt gedonderd. Ik ben toen snel bij BuurtBuik Oost langsgegaan om te vragen of ik mee mocht helpen. Vanaf dat moment ben ik hier iedere maandagavond aan het koken. Op de derde avond ben ik plots benoemd tot chef. Ik kook erg graag, maar toen ging er wel even door mijn hoofd: ‘Oh help, moet ik nu een team aansturen en voor tachtig mensen een driegangenmenu koken?!’ Het verliep gelukkig goed. En wat bleek? Ik vind het ook nog eens ontzettend leuk om te doen.”

“Hopelijk kan ik binnenkort weer een bord voor iemands neus schuiven en vragen hoe het gaat en of het heeft gesmaakt”

Hoe bevalt het tot nu toe bij BuurtBuik Oost?

“Het bevalt mij hier heel goed! Inmiddels kunnen we – na een half jaar stil te hebben gelegen – eindelijk weer koken in onze waanzinnige keuken! Ik vind het wel jammer dat we nog geen mensen mogen ontvangen, want dat is echt onwijs leuk. Het geeft een gevoel alsof we met zijn allen een restaurant aan het bestieren zijn. Wat stiekem altijd al een droom van mij is geweest. De eters kennen je op een gegeven moment ook bij naam en maken vaker een praatje. Dat is heel warm. Ik begrijp hierdoor beter waarom mensen bij ons komen eten. Het geeft mij de achterkant van het verhaal, waardoor ik het nog leuker vind om te doen. Nu in coronatijd is dat even wat killer, kouder en pragmatischer. Onze eters staan in een rij voor de deur om hun maaltijd op te halen. Bij het uitdelen is maar een kort contactmoment. Dus of ze van het eten hebben genoten weet je niet. Hopelijk kan ik binnenkort weer een bord voor iemands neus schuiven en vragen hoe het gaat en of het heeft gesmaakt.”

Juni is een belangrijke maand voor jullie. Kun je daar iets over vertellen?

“Jazeker! We zijn 7 juni gestart met een maand lang geld ophalen om onze locatie te laten blijven bestaan. Door een kleine donatie te doen help je ons jaarlijks ruim 5.200 maaltijden uit te delen. Dat geld besteden we dan aan; verpakkingsmaterialen, oliën, kruiden en overige materialen die we niet gedoneerd krijgen. Het doel is om 2.500 euro op te halen. Hopelijk lukt het!”

Wat vind je zo mooi aan het BuurtBuik-verhaal?

“Het is mooi om te zien dat er zo’n mix van mensen op BuurtBuik afkomt. Niet iedereen is arm of hulpbehoevend. Sommige mensen zijn ook een beetje eenzaam of vinden het gewoon gezellig. Anderen vinden het gewoon heel handig om één keer in de week gratis te eten. (; Alles is mogelijk. En dát, is echt het leuke aan BuurtBuik. Je hoeft niet een armen- of ouderenpas te laten zien, je jaarinkomen of je drugsgebruik. Gewoon lekker aanschuiven. We koken met liefde voor je.”

Waarom wil je je graag inzetten voor de buurt?

“Ik woon in deze stad en ik maak dus gebruik van de stad. Daarom vind ik dat ik ook weleens wat mag teruggeven aan de stad. Dat doe ik door mijn belasting keurig te betalen [lacht hij]. Maar ook door mij iedere week in te zetten voor BuurtBuik. Wonen in een stad wordt met de dag duurder, waardoor het voor veel mensen erg lastig wordt gemaakt. Veel mensen die hier eerst prima konden functioneren, komen opeens aan de rand van de tafel te hangen. Dat vind ik verschrikkelijk. BuurtBuik biedt de gezelligheid van het samenkomen en genieten van een gratis maaltijd in de buurt. Daar doe ik graag aan mee.”

“Ik had laatst een BuurtBuik-avond waarin ik brood, druiven, meloen en tomaat had. Prettige wedstrijd!”

Wat is jouw mooiste BuurtBuik moment?

“Toen we nog in Buurthuis BOOST kookten, kwam er altijd een oudere mevrouw bij ons eten. Ze sprak een klein beetje Nederlands. Iedere keer kwam ze mooi aangekleed in een trui met daarop een pailletten papegaai of iets anders moois. Bij binnenkomst begroette ik haar altijd met ‘Goedenavond mevrouw, welkom.’ Als een soort gerant leidde ik de mevrouw dan naar haar tafel, waardoor ze altijd blosjes op haar wangen kreeg. Iedere week zat ze zo te genieten van het eten. Vorig jaar met Kerst kwam ze ook langs met voor ons allemaal een doosje ‘Merci’. Ja, dan schiet ik vol! Dit soort dingen, die kleine dingen, daar doe ik dit voor. Dat is voor mij de duurzaamheid van voor elkaar zorgen. Iets waar ik ontzettend gelukkig van word.”

Heb je nog een dikke tip voor alle BuurtBuikers?

“Die heb ik zeker! Mijn tip is zorg dat je altijd een plan B hebt en je leveranciers op orde hebt. Ik had laatst een BuurtBuik-avond waarin ik brood, druiven, meloen en tomaat had. Prettige wedstrijd! [Lacht hij]. Het zweet brak mij wel een beetje uit, want buiten stonden er negentig eters die een maaltijd verwachtten. Hier in Amsterdam Oost hebben we gelukkig een makkie-systeem. Dit is een soort cadeaubon die je verdient als je iets goeds doet voor de buurt of buurtgenoten. Met die cadeaubonnen kunnen wij indien nodig wat extra’s kopen. Op zo’n avond is dat erg fijn! Ik ben toen wat pasta gaan halen, waardoor ik uiteindelijk een prima maaltijd in elkaar kon rommelen. Om dit te voorkomen zet ik onze leveranciers altijd graag in het zonnetje op onze social media. Want zonder leveranciers, geen BuurtBuik-maaltijden! Een bedankje verdienen zij daarom zeker.”

Wat zou je aan alle vrijwilligers willen meegeven?

“Dat het altijd goed is om te beseffen waarvoor je iets doet. Samen bij BuurtBuik zijn we namelijk iets heel moois en belangrijks aan het doen. Naast het feit dat het heel gezellig is en we samen zorgen voor minder voedselverspilling, heb ik inmiddels ook in de gaten dat mensen uit de buurt rekenen op onze maaltijden iedere week. Voor hen is het kiezelharde realiteit. Samen gezellig verspillingsvrij koken is een heel mooi en goed doel, maar je doet het ook echt voor de mensen uit de buurt [wijst naar buiten]. Het is goed om hier bewust over te blijven.”

DONEER NU

Steun onze fundraiser

Wil jij ons een handje helpen, zodat we nog een jaar wekelijks 100 gratis maaltijden van gered voedsel kunnen uitdelen? Steun ons en doneer! Met 5 euro geef je al 10 maaltijden. Bedankt!

DONEER NU
Published On: 8 juni 2021Categories: Amsterdam Oost, BuurtBuik Nieuws

Deel dit bericht