Help BuurtBuik Utrecht groeien

Wauw 8.770 euro! Ontzettend bedankt voor jullie donaties. Dankzij jullie steun openen we dit jaar nog een derde én vierde locatie in Utrecht.

Sinds twee jaar is BuurtBuik actief in Utrecht. Naast de succesvolle locatie in Overvecht, opende Utrecht recentelijk haar deuren van de nieuwe locatie Utrecht Oost. Hierdoor hebben we al honderden kilo’s voedsel kunnen redden. Maar het bestuur van Utrecht gelooft dat er nog veel meer impact te maken is in de Domstad. Het bestuur, Eva, Britt, Lenneke, Lilian, Iris en Tessa, wil daarom nog twee extra locaties gaan openen.

Steun de crowfunding

Om de pas geopende locatie in Utrecht Oost en de twee nieuwe locaties te financieren, is er een crowdfunding gestart. Met meer locaties kunnen we namelijk nog meer impact maken. Het doel van de crowdfunding is om 10.000 euro op te halen. Donaties worden gebruikt voor bijvoorbeeld elektrische bakfietsen, kookbenodigdheden, en borden of bestek. Je kunt ons steunen via het platform Voor je Stadsie.

Het Utrechtse bestuur v.l.n.r. Iris, Britt, Eva, Lenneke, Tessa en Lilian

Waar de nieuwe locaties precies gaan komen, is nog niet helemaal duidelijk. Tessa, een van de initiatiefnemers van BuurtBuik Utrecht, vertelt meer over de uitbreiding: “Momenteel zijn we nog aan het onderzoeken waar we de locaties het beste kunnen gaan openen. We kijken bijvoorbeeld naar de mensen in de buurt, en naar hoeveel voedsel er daar wordt weggegooid.” Dat voedselverspilling zonde is, weten we allemaal wel. Desondanks komt het nog vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van ons eetbare voedsel wordt weggegooid.

Tessa: “Als je dat omrekent, zou je in Utrecht ongeveer 339.000 mensen kunnen voeden. We willen ons daarom actief inzetten om dit verspilde voedsel om te zetten in gratis maaltijden.”

Mensen samenbrengen

Een belangrijke functie van BuurtBuik is het samenbrengen van verschillende soorten mensen. Tessa: “De mensen die bij BuurtBuik betrokken zijn, hebben allemaal verschillende achtergronden en unieke verhalen. Dat maakt het initiatief zo bijzonder.” Tijdens de coronacrisis werd het sociale aspect van BuurtBuik goed duidelijk. Niet iedereen die bij BuurtBuik komt, heeft een gratis maaltijd nodig. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld aanschuiven omdat zij eenzaam zijn of andere mensen willen ontmoeten. “Toen we de deuren moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen, had dit voor veel mensen impact. Vrijwilligers en gasten vonden het heel erg dat we moesten sluiten, maar ook wij als bestuur. We zijn toen wel overgegaan op afhaalmaaltijden, maar je merkte toch dat mensen zich bij het buurthuis begonnen te verzamelen om even een praatje te maken. Ook al kunnen we de mensen niet meer dan een maaltijd en een praatje bieden, die behoefte aan sociale verbinding blijft”, vertelt Tessa. Wanneer het weer mag, kunnen de maaltijden in het buurthuis gegeten worden. Ook met de nieuwe locaties zal de nadruk blijven liggen op verbinding, duurzaamheid en ouderwetse Utrechtse gezelligheid. Utrecht is een kleine stad en de kans is groot dat we vrijwilligers en gasten op meerdere locaties gaan terugzien.

“Onze droom ultieme droom is niet alleen verbinding in wijk, maar ook over de gehele stad.”

Wil je meehelpen of heb je ideeën? Mail dan naar utrecht@buurtbuik.nl.

Published On: 21 maart 2021Categories: BuurtBuik Nieuws, Utrecht, Utrecht Oost, Utrecht Overvecht

Deel dit bericht