Koken uit de keukenkast #1: Gerrit-Jans Japanse havermout
Daar zat ik dan, na een lange fietstocht en treinreis eindelijk aangekomen in Sapporo, Japan. Alleen was het wat vroeg; vier uur in de ochtend om precies te zijn. Het toeristenloket was dicht en ik had geen internet. Ik besloot maar door de stad te gaan fietsen op zoek naar een plek waar ik kon ontbijten.
Na het struikelen over de dronken Japanners in een drukke uitgaansstraat zag ik een kleine rij staan voor een minirestaurant. Ik besloot achter in de rij aan te sluiten en mij te laten verrassen op wat ging komen. Het was alles waar ik niet op hoopte om half zes ’s ochtends: een bak met havermout getopt met zeewier en een rauw ei…
Maar man man man wat zat ik ernaast. Vanaf dat moment heb ik bijna elke dag van mijn reis in Japan zo ontbeten! Gek genoeg leek het alsof de voorheen dronken Japanse zakenlui na het eten van dit maal weer nuchter waren en huppelend naar hun werk gingen. Na deze ervaring ben ik dit steeds vaker gaan eten. En de combinaties die je kan maken zijn eindeloos!
Recept Japanse havermout
Ingrediënten
- 1/2 blokje bouillon
- 100 ml water
- 4 eetlepels havervlokken
- 1 bosui
- 1 teentje knoflook of wat knoflookpoeder
- 1 eitje
- groente naar keuze (prei, wortel, maïs, aubergine, knolselderij)
- scheutje sojasaus
- een schepje chili olie / sambal
- sesamzaadjes
- een scheutje zonnebloemolie of andere neutrale olie
- witte miso
Zo maak je het
- Verwarm de oven op grilstand.
- Maak een marinade met een eetlepel miso en olie.
- Snijd de groente in gelijke stukken en bestrijk met de marinade.
- Doe het in de voorverwarmde oven, houd in de gaten en schep om. De groenten zijn klaar als ze aan de zijkanten wat beginnen te schroeien.
- Snijd een bosui in dunne plakjes.
- Meng een half bouillonblokje met 100 ml water.
- Knijp het knoflookteentje uit en bak deze aan in olie.
- Voeg de havervlokken en de 100ml bouillon toe aan de pan. Blijf roeren zodat het niet aankoekt in de pan.
- Schep de havermout in een kom, en voeg de gemarineerde groente toe.
- Maak een kuiltje in de havermout. Voeg hier het eigeel van een eitje (rauw of gebakken) toe.
- Bestrooi het geheel met bosui en sesamzaadjes.
- Breng op smaak met sojasaus of chili olie.
Eet smakelijk! Itadakimasu!