ResQ Club en BuurtBuik slaan handen in een om met overgebleven eten voor bewoners in Amsterdam maaltijden te verzorgen.

Amsterdam, 25 november 2016 – Een nieuwe samenwerking op het gebied van voedselverspilling is geboren: zaterdag 26 november gaat ResQ Club op pad met BuurtBuik om met overgebleven ingrediënten van markten en horecazaken gezonde maaltijden te koken voor de bewoners in Amsterdam West. Samen voedselverspilling tegengaan en mensen blij maken met een gezonde maaltijd.


Samenwerking BuurtBuik en ResQ Club: zorgen voor verbinding én tegen voedselverspilling
Stichting BuurtBuik is geïnspireerd door de Portugese Refood-beweging, die inmiddels meer dan duizend gratis maaltijden per dag uitdeelt. BuurtBuik is er voor iedereen die het kan gebruiken: jong en oud, arm en rijk, mensen die behoefte hebben aan gezelschap, even krap bij kas zitten of de buren willen ontmoeten. BuurtBuik draagt daarmee een steentje bij aan sociale binding in de wijk én het tegen gaan van voedselverspilling.

ResQ Club wil de voedselverspilling terugdringen door maaltijden die overblijven in horecazaken via haar app met korting te verkopen. En samen hebben deze diensten nog meer impact. Julie van Zweden, horecacoördinator bij Stichting BuurtBuik over de samenwerking: “Door samen te werken met ResQ Club kunnen we horecaondernemers nog beter helpen hun voedselverspilling te verminderen en tegelijk iets terug te doen voor mensen in Nederland die hulp kunnen gebruiken bij het krijgen van gratis of goedkope én gezonde voeding”.

Als eerste samenwerkingsactiviteit helpt ResQ Club op zaterdag 25 november BuurtBuik met het ophalen van overgebleven ingrediënten bij markten en horecazaken. Van de overgebleven ingrediënten koken vrijwilligers dagelijks gezonde maaltijden die gratis uitgedeeld worden in verschillende wijken in Amsterdam. ResQ Club’s David Kloosterboer, in zijn privéleven hobbykok, helpt zaterdag mee met het ophalen van de ingrediënten én gaat koken voor wijkbewoners in Amsterdam West: “Het wordt een uitdaging om met de overgebleven ingrediënten nieuwe gerechten te bedenken in plaats van koken met recept, maar ik heb er zin in! Een mooie manier om mensen te helpen én voedselverspilling te verminderen samen met BuurtBuik.”

ResQ Club en BuurtBuik komen voor de kerstdagen nog met een verrassing. Kloosterboer: “We gaan mensen uit een wijk in Amsterdam een warme kerst bezorgen door een kerstbrunch te organiseren samen de vrijwilligers van BuurtBuik. We willen er op dit moment nog niet te veel over zeggen, anders is het geen verrassing meer. Maar houd onze Facebookpagina’s facebook.com/resqclubamsterdam en facebook.com/buurtbuik de komende weken goed in de gaten!”

 

Waarom iets doen tegen voedselverspilling?

Als voedsel weggegooid wordt is de uitstoot van broeikasgassen die optreedt bij de productie van dat voedsel voor niets geweest. Voedselverspilling is dus niet alleen zonde van het weggegooide voedsel, maar heeft ook een enorme impact op het milieu en de opwarming van de aarde. ResQ Club heeft deze maand wereldwijd de 100.000e maaltijd gered van de prullenbak en daarmee gezorgd voor het niet vergeefs uitstoten van 450.000 kilo broeikasgas, wat gelijk staat aan de uitstoot van 66 vluchten van Londen naar Parijs.

 

VOOR DE PERS: